by Sarah Baker | 11:12 am

Wat moet je doen bij een woninginbraak en je hebt geen waakhond?

Stel je bent even weggeweest, maar dan kom je thuis en de deur is geforceerd en al je spullen zijn verdwenen. Er is ingebroken! Wat moet je doen? Dit is mij recent overkomen en gelukkig was mijn hond niet alleen in huis. Ik heb toen meteen een erkende slotenmaker in Huizen gebeld, de jongens van Molsberger.  Maar wat doe je nou als het weer gebeurt?

 

Politie bellen

Als de daders nog in het huis zijn of in de buurt, bel je direct 112. De politie komt dan zo snel mogelijk naar je toe. Zijn de dieven al vertrokken? Bel dan 0900-8844 om aangifte te doen. Blokkeer direct gestolen bankpassen en simkaarten van weggenomen telefoons. Je kunt ook de aangifte doen via een 3D-aangifteloket in het politiebureau of op het gemeentehuis. Natuurlijk kun je ook meteen naar het politiebureau gaan.

 

Aangifte doen

De politie kan alleen aan de slag om de dieven op te sporen als er een aangifte van inbraak is gedaan. De verzekering heeft de aangifte nodig voor het uitkeren van een schadevergoeding.

 

Alles op zijn plaats

Je hebt misschien de neiging om alles in je overhoop gehaalde kamer weer netjes op zijn plek te zetten. Niet doen! Laat alles precies zoals het staat en verplaats geen spullen. Blijf overal van af, zodat de forensische specialisten zo goed mogelijk hun werk kunnen doen. Zij kunnen bijvoorbeeld aan de slag met vingerafdrukken.

 

Lijst spullen

De politie wil weten welke spullen zijn gestolen. Je zult gevraagd worden een lijst in te vullen met alle gegevens van de voorwerpen die je mist. Wees zo specifiek mogelijk en vermeld alle unieke eigenschappen van elk object. Maak melding bijvoorbeeld van een inscriptie in een ring, een kras op je mobieltje et cetera. Registratienummers kunnen de politie ook goed helpen bij het onderzoek. Hoe beter jij je spullen kunt omschrijven, des te groter de kans dat je de spullen ook ooit weer terugziet.

 

Bel de verzekering

Maak direct melding van de inbraak bij je verzekering en informeer of je voor de kosten van inbraak en diefstal gedekt bent.

 

Slachtofferhulp

Het idee dat een vreemde in jou huis is geweest en jouw spullen heeft meegenomen is een hele nare ervaring. Sommige mensen voelen zich een tijd niet meer veilig in het eigen huis. Dat is niet niks en het kan tijd kosten om van de schrik te herstellen. Bij een aangifte van inbraak krijg je daarom altijd slachtofferhulp aangeboden. Slachtofferhulp Nederland helpt niet alleen op emotioneel gebied, maar biedt ook juridische en praktische hulp.

Voorkom herhaling

Helaas komt het vaak voor dat inbrekers snel weer een poging doen om in hetzelfde huis in te breken. Ze weten dat gedupeerden snel nieuwe spullen ter vervanging van de oude in huis hebben gehaald. Dat maakt een tweede poging interessant. Ook weten ze deze nieuwe spullen snel te vinden. Zorg daarom dat je huis zo onaantrekkelijk mogelijk wordt voor dieven en zorg voor extra goede beveiliging. Woningen met het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) voorkomen tot 90 procent minder kans op een (succesvolle) inbraak. Je kunt een PKVW-erkend slotenmaker vragen je hele huis door te lopen en de nodige aanpassingen (laten) doen.

  COMMENTS OFF

Comments

Comments are closed.